Beurzen hoger door hoop steunmaatregelen

Foto: ANP

De Europese beurzen stonden maandag in het groen. Beleggers hopen op meer stimuleringsmaatregelen van de wereldwijde centrale banken en kijken uit naar de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 545,32 punten. De MidKap won 1,5 procent tot 800,03 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,7 procent vooruit.

Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalfabrikant ArcelorMittal met een winst van 2,5 procent. IMCD (min 3,4 procent) zette de daling voort en was opnieuw de sterkste daler. De Rotterdamse chemicaliëndistributeur kelderde vrijdag al dik 15 procent na een tegenvallend handelsbericht.

In de MidKap voerde metalenspecialist AMG de stijgers aan met een plus van 4,6 procent. Beursintermediair Flow Traders was de grootste daler met een min van 0,2 procent.

Air France-KLM klom 3,3 procent na een adviesverhoging door Citi. De Franse krant La Tribune meldde daarnaast dat bij de Franse tak van Transavia wordt gezind op nieuwe werkonderbrekingen.

BAM won 1,4 procent. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft het bouwbedrijf om opheldering gevraagd over de laatste tegenvallers en de vooruitzichten. Plotselinge projectverliezen dwongen BAM een streep te zetten door de winstverwachting voor 2019. Donderdag presenteert het bouwconcern de halfjaarcijfers.

In Oslo steeg Norwegian Air 5,6 procent. De noodlijdende Noorse luchtvaartmaatschappij verkoopt zijn gehele belang in bankbedrijf Norwegian Finans Holdings om de balans te versterken. In Brussel daalde Bpost 1,5 procent. Het Belgische postbedrijf bevestigde dat topman Koen Van Gerven eind februari vertrekt. Dat is een jaar vóór het einde van zijn zesjarige termijn. Deutsche Bank won ruim 3 procent in Frankfurt, na het bereiken van een dieptepunt afgelopen week.

De euro was 1,1099 dollar waard tegen 1,1095 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 55,15 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 58,98 dollar per vat.