Financials in trek op Damrak

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs bleef vrijdag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine koersuitslagen zien. Beleggers namen wat gas terug te nemen na de recente opmars. Op het Damrak bleven de financiële bedrijven profiteren van de nieuwe stimuleringsmaatregelen, die de Europese Centrale Bank (ECB) een dag eerder aankondigde.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de plus op 575,18 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 840,01 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,2 procent. Londen daalde een fractie.

De verzekeraars NN Group en Aegon behoorden tot de kopgroep in de AEX met winsten van 2,1 en 1,4 procent. Staalconcern ArcelorMittal profiteerde van de hoop op een tijdelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China en dikte 2 procent aan. De informatieleveranciers RELX en Wolters Kluwer sloten de rij met verliezen van 1,7 en 1,3 procent.

In de MidKap stond baggeraar Boskalis bovenaan met een plus van ruim 3 procent na een adviesverhoging door ING. Grootste daler was verlichtingsbedrijf Signify met een min van meer dan 1 procent. TKH won 1 procent. Het technologiebedrijf heeft de overname van de Duitse cameramaker SVS-Vistek afgerond. De overname, die eind juli werd aangekondigd, draagt per direct bij aan de winst van TKH.

Op de lokale markt won Hunter Douglas 1 procent. De raambekleder verkoopt zijn in Chicago gevestigde metaalhandelactiviteit aan het management. Financiële details werden niet verstrekt. Prosus klom 0,8 procent. Analisten van Spin-Off Research zijn het volgen van de dochteronderneming van het Zuid-Afrikaanse techbedrijf Naspers, die afgelopen woensdag naar de Amsterdamse beurs ging, gestart met een koopadvies.

De euro was 1,1095 dollar waard, tegen 1,1057 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs 55,27 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 60,48 dollar per vat.