Wall Street eindigt in mineur

Foto: ANP

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met verliezen de handel uitgaan. Net als in Europa keken beleggers op Wall Street uit naar de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten later deze week. Op dit vlak kregen de financiële markten zowel positieve als negatieve signalen, waarbij een pessimistisch sentiment uiteindelijk de overhand kreeg in de Amerikaanse beurshandel.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 26.478,02 punten. De brede S&P 500 daalde met 0,5 procent tot 2938,79 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,3 procent tot 7956,29 punten. Eerder op de dag eindigden de Europese beurzen nog in de plus.

De afgelopen weken hebben Chinese onderhandelaars meerdere keren met hun Amerikaanse tegenhangers gesproken in Peking. Het aantal onderwerpen dat de Chinezen bereid waren de revue te laten passeren zou aanmerkelijk zijn geslonken. De Chinese toponderhandelaar en vicepremier Liu He reist donderdag naar Washington, maar zou geen afspraken willen maken over hervorming van het industriële beleid of het aanpakken van Chinese staatsbedrijven waar vanuit de VS over wordt geklaagd.

Er was in aanloop naar de handelsgesprekken ook wat positief nieuws. Economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow heeft aangegeven dat de Amerikanen niet van plan zijn om Chinese bedrijven met een Amerikaanse notering van de beurzen in New York te verwijderen. Daarmee stelde hij beleggers weer wat gerust.

Bij de bedrijven was er aandacht voor onder meer General Electric (GE) dat 0,1 procent zakte. Het industrieconcern bevriest pensioenen van duizenden werknemers, waardoor pensioentekorten met miljarden worden teruggedrongen. Verder hebben General Motors (GM) en vakbond United Auto Workers (UAW) nog geen akkoord gesloten over een nieuwe cao. De onderhandelingen lijken zelfs muurvast te zitten, nadat het laatste voorstel van de autobouwer aan de bond is afgewezen. GM leverde 0,5 procent in.

De euro was 1,0972 dollar waard, tegen 1,0991 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 52,90 dollar. Brentolie klom 0,1 procent in prijs tot 58,45 dollar per vat.