PSA en Fiat Chrysler maken verloving officieel

Foto: ANP

Automakers PSA en Fiat Chrysler hebben officieel bekendgemaakt te willen fuseren. Daarmee zou volgens de autobedrijven een “wereldleider moeten ontstaan in een tijdperk van duurzame mobiliteit”. Er gingen al enige tijd geruchten dat de twee een overeenkomst hadden bereikt.

Het Franse PSA en het Italiaans-Amerikaanse Fiat-Chrysler krijgen ieder de helft van de aandelen in het fusiebedrijf dat zijn hoofdkantoor in Nederland krijgt. Fiat Chrysler heeft overigens nu ook al een Nederlands hoofdkantoor. Als de fusie doorgaat komen automerken Peugeot, Citroën, DS en Opel van PSA en Fiat, Chrysler en Jeep onder een dak.

Het fusiebedrijf zou zo’n 49 miljard dollar waard zijn en de vierde automaker ter wereld worden. Alleen Volkswagen, Toyota en de combinatie Renault Nissan zijn dan nog groter.

De besturen van de twee automakers zijn akkoord met het samengaan. De komende weken wordt verder onderhandeld over een intentieverklaring. PSA-topman Carlos Tavares gaat de nieuwe autogigant leiden. Zijn Fiat Chrysler-evenknie John Elkann wordt bestuursvoorzitter.

Voordat de fusie afgerond kan worden, moeten toezichthouders en de aandeelhouders van beide partijen nog akkoord gaan. In het geval van een fusie krijgen de aandeelhouders van Fiat Chrysler een speciaal dividend van 5,5 miljard. De aandeelhouders van PSA krijgen het belang van 46 procent dat de Franse automaker heeft in auto-onderdelenproducent Faurecia.