‘Kroonprins heeft laatste woord over Aramco’

Foto: ANP

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman beslist dit weekend of hij de megabeursgang van staatsoliebedrijf Saudi Aramco alsnog wil doorzetten. Dat meldden internationale media op basis van ingewijden. Naar verwachting komt er uiterlijk zondag groen licht voor de stap, maar omdat de kroonprins het laatste woord heeft is dat laatste nog niet met zekerheid te zeggen.

“Het zal allereerst een Saudische beslissing zijn; met name de beslissing van prins Mohammed”, zo benadrukte prins Abdulaziz bin Salman eerder deze week nog. Hij is energieminister van het land en halfbroer van de kroonprins.

Wereldwijd wordt al heel lang op de megabeursgang gewacht. Eerder dacht iedereen dat de Saudi’s de stap vorige maand al zouden aankondigen. Maar toen kwamen er opeens berichten dat de aankondiging werd uitgesteld. Dat had naar verluidt te maken met de droneaanval op enkele Saudische olie-installaties in september.

Bij de beursgang brengt Aramco waarschijnlijk een belang van 1 tot 2 procent naar de beurs in de Saudische hoofdstad Riyad, om later een internationale notering toe te voegen. Daarbij wordt het bedrijf mogelijk gewaardeerd op zo’n 1500 miljard tot 2000 miljard dollar, waarmee het concern direct het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zou worden.