Metaalfondsen vragen om veto Koolmees

Foto: ANP

Pensioenfondsen Metaal en Techniek (PMT) en Metalektro (PME) vragen minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) in een gezamenlijke brief met klem om pensioenkortingen volgend jaar te voorkomen. Daarvoor zou de minister gebruik moeten maken van zijn bevoegdheid.

De pensioenfondsen wijzen er op dat bij ongewijzigd beleid gekort zal moeten worden. PMT en PME hebben samen zo’n 2 miljoen deelnemers. De dekkingsgraden van de fondsen liggen rond de 96 en 95 procent, waarmee kortingen onvermijdelijk lijken. Volgens de fondsen valt dit niet uit te leggen, gelet op de jaren van economische groei.

PME en PMT vrezen onder meer een beperking van de koopkracht. Ook zouden actieve deelnemers in hun opbouw worden gekort. De fondsen wijzen in het bijzonder op de positie van jongeren die drie keer worden geraakt. De premie gaat omhoog, de pensioenopbouw gaat omlaag en het opgebouwde pensioen kan worden gekort. Verder baart het rekensysteem de fondsen zorgen.

Graag zouden de briefschrijvers zien dat Koolmees met de sociale partners in gesprek gaat om tot een oplossing te komen.