Omzetalarm Apple drukt op Damrak

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs stond dinsdag in het rood. Ook de andere Europese beurzen lieten verliezen zien. Een omzetwaarschuwing van Apple zette de stemming onder druk. De Amerikaanse techreus verwacht dat de vraag naar iPhones in China zal worden geraakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in het land.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 624,39 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 962,03 punten. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,7 procent.

Apple, dat ook een notering heeft in Frankfurt, zakte 5 procent. Techbedrijven en Europese toeleveranciers aan de iPhone-maker werden ook lager gezet. Bij de hoofdfondsen op het Damrak behoorde chipmachinemaker ASML tot de staartgroep met een min van 1,9 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI stonden onderaan de MidKap met verliezen van rond 4 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor 4 procent en in Zürich daalde AMS 3,4 procent. STMicroelectronics verloor 3,3 procent in Parijs.

In de AEX was supermarktconcern Ahold Delhaize de sterkste stijger met een winst van 0,8 procent. In de MidKap ging beursintermediair Flow Traders aan kop met een plus van 1,2 procent. Kendrion zakte 6,8 procent bij de kleinere bedrijven. De leverancier van elektromagnetische onderdelen leed afgelopen kwartaal meer verlies.

In Milaan klom UBI Banca 28 procent. De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo (plus 2,9 procent) wil zijn branchegenoot overnemen voor 4,9 miljard euro. In Londen zakte HSBC 4 procent. De Britse bank schrapt 35.000 banen na tegenvallende jaarcijfers. Mijnbouwgigant BHP, die ook met resultaten kwam, verloor 1,2 procent.

Alstom zakte 3,4 procent in Parijs. De Franse treinenbouwer heeft overeenstemming bereikt met het Canadese Bombardier over een overname van diens treinentak. De Europese automakers stonden onder druk na een daling van de autoverkopen in januari. Renault verloor 3,7 procent en Daimler daalde 1,3 procent.

De euro was 1,0827 dollar waard tegen 1,0834 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 51,35 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 56,78 dollar per vat.