Rusland moet toch miljardenvergoeding betalen in Yukos-zaak

Foto: ANP

Rusland moet van het gerechtshof in Den Haag toch 50 miljard dollar vergoeding betalen aan enkele aandeelhouders van het voormalige olieconcern Yukos. Eerder kregen de gedupeerde aandeelhouders al gelijk in een zogenoemd arbitragevonnis, maar dat oordeel werd later vernietigd door de rechtbank in Den Haag. Het hof vindt dat de uitspraak van de rechtbank niet juist is, waardoor de arbitrale uitspraak weer van kracht is.

Yukos was een van de grootste olie- en gasmaatschappijen van Rusland. Het bedrijf werd begin deze eeuw genationaliseerd na de arrestatie en veroordeling van zijn eigenaar Michail Chodorkovski, die wegens fraude en grootschalige belastingontduiking achter de tralies verdween. Na de nationalisatie van het bedrijf werd het in delen doorverkocht aan concurrenten. De voormalige aandeelhouders bleven met lege handen achter.

De rechtbank ging er in 2016 nog vanuit dat Rusland niet verplicht was om een vergoeding te betalen omdat de juridische basis daarvoor ontbrak. Maar volgens het gerechtshof is die er wel degelijk. Daarbij wijst het op een door Rusland ondertekend internationaal verdrag, net als het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag in 2014 in zijn vonnis had gedaan.

Rusland heeft al aangegeven het er niet bij te laten zitten. Het land kan tegen de beslissing van het hof nog een cassatieberoep instellen bij de Hoge Raad. Dat betekent dat een einde aan dit al jaren durende juridisch gevecht nog lang niet in zicht is .

Chodorkovski, een tegenstander van president Vladimir Poetin en ooit de rijkste man van Rusland, werd in 2005 veroordeeld. Hij zat jaren opgesloten in een Siberisch strafkamp totdat hij in 2013 vervroegd vrij kwam. Hij verblijft tegenwoordig in Londen.