Opnieuw verlies voor Europese beurzen

Foto: ANP

De Europese beurzen zijn dinsdag opnieuw met verliezen gesloten. De dag begon, na de harde koersval van een dag eerder, hoopvol met een opleving maar uiteindelijk doken de koersen toch weer in de min. Beleggers blijven hopen op meer stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken om de economische impact van het coronavirus te beperken. Tegelijkertijd deden signalen dat Rusland en Saudi-Arabië niet van plan zijn hun prijzenoorlog voor olie af te zwakken, de koersen geen goed.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,2 procent lager op 484,70 punten. De MidKap verloor 1,3 procent tot 730,29 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 1.5 procent, Londen steeg 0,2 procent. In Italië, waar de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden werden uitgebreid tot het hele land, daalde de beurs 3,3 procent.

Olie- en gasconcern Shell was de koploper in de AEX met een plus van 3,5 procent, na de koersval van ruim 17 procent een dag eerder. Concurrent BP won 3,4 procent in Londen. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een min van bijna 6 procent.

In de MidKap steeg Basic-Fit 1,5 procent. De fitnessketen voerde zijn resultaten afgelopen jaar flink op. Volgens topman René Moos merkt het bedrijf nog weinig van het coronavirus. Air France-KLM verloor 1,9 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in februari bijna een kwart minder passagiers naar Azië vanwege het coronavirus. Ook op andere routes werden minder mensen vervoerd. KLM-baas Pieter Elbers waarschuwde dat de impact van het virus in maart groter is, omdat veel meer routes worden geraakt. Wel werd bekend dat de Europese Commissie luchtvaartmaatschappijen hun slots laat behouden, zelfs als ze die niet gebruiken.

Deutsche Post DHL won 6,1 procent in Frankfurt. Het bedrijf profiteerde afgelopen jaar van kostenbesparingen bij de divisie voor post- en pakketbezorging in Duitsland en boekte fors meer winst. In Amsterdam steeg PostNL 3,7 procent.

De olieprijzen veerden eveneens op na de crash van rond 25 procent op maandag. Een vat Amerikaanse olie steeg 9,4 procent in prijs tot 34,06 dollar en Brentolie werd 9,1 procent duurder op 37,50 dollar. De euro was 1,1317 dollar waard tegen 1,1463 dollar op een dag eerder.