Damrak fors in het rood

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs stond woensdag fors in het rood. Ook de andere Europese beurzen gingen flink omlaag na de koerswinsten een dag eerder. De onzekerheid rond het nieuwe coronavirus en de vrees dat de pandemie de wereldeconomie in een recessie zal storten, hielden de beurzen in de greep en zorgen al weken voor wilde koersschommelingen. Historische verliesdagen worden opgevolgd door stevige oplevingen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 3,3 procent in de min op 410,31 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 597,19 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 4,2 procent. De beursgraadmeter in Milaan zakte 1,6 procent. De Italiaanse beurswaakhond heeft het verbod op shortselling verlengd. Beleggers mogen 90 dagen niet meer speculeren op koersdalingen van aandelen.

Beursbedrijf Euronext, uitbater van onder meer de aandelenmarkten in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon, ziet in de virusuitbraak geen reden de beurzen te sluiten. Het is volgens topman Stéphane Boujnah juist belangrijk voor de liquiditeit en prijsvorming dat de handel in aandelen door kan gaan. Ook de Amerikaanse aandelenmarkten blijven open. Mogelijk worden wel de openingstijden aangepast. De laatste keer dat Wall Street dichtbleef was na de aanslagen op het WTC in New York in 2001.

Telecomconcern KPN (plus 7,3 procent) zette de opmars voort en behoorde tot de schaarse stijgers in de AEX. Olie- en gasconcern Shell sloot de rij met een min van ruim 6 procent.

In Madrid zakte Inditex 2,9 procent. De verkoop van de Spaanse eigenaar van ketens als Zara, Bershka en Pull & Bear, heeft duidelijk te lijden onder de virusuitbraak. Het kledingconcern heeft tijdelijk 3785 winkels in 39 landen gesloten. De meeste winkels in China zijn wel weer open. Sodexo verloor 3,6 procent in Parijs. De Franse cateraar vreest dat de coronapandemie een hap van 2 miljard euro uit de omzet zal nemen.

De olieprijzen zakten tot het laagste niveau sinds mei 2003, toen de angst voor het SARS-virus in Azië de wereld in zijn greep hield. Een vat Amerikaanse olie werd 3 procent goedkoper op 26,14 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 28,44 dollar per vat. De euro was 1,0970 dollar, tegen 1,0978 dollar een dag eerder.