Brussel akkoord met extra steun voor sierteelt en aardappelsector

Foto: ANP

De Europese Commissie is akkoord met de 650 miljoen euro die het kabinet extra uittrekt om de sierteelt, bepaalde delen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector te ondersteunen. Vanwege de coronacrisis kunnen grote groepen boeren en tuinders door de ingestorte vraag geen kant op met hun producten. Ook is het niet mogelijk om verse producten maanden op te slaan.

Van het geld wordt 600 miljoen euro toegewezen aan boeren en handelaren in de sierteeltsector en bepaalde delen van de voedingstuinbouw die hun omzet zagen verdampen door de crisis. Van de geleden omzetschade wordt 70 procent door de overheid opgevangen, de overige 30 procent is voor de ondernemers.

De resterende 50 miljoen euro wordt ter compensatie van de aardappeltelers gebruikt. Door de sluiting van eet- en drinkgelegenheden kunnen telers van fritesaardappelen een groot deel van hun productie niet kwijt. Zij worden gecompenseerd voor de aardappelen die ze nog in de opslag hebben, en die niet meer tot frites kunnen worden verwerkt. Ze krijgen 40 procent van de gemiddelde marktwaarde tussen september 2019 en februari 2020.

De agrarische sector komt ook in aanmerking voor de andere, algemene noodmaatregelen van het kabinet.