Wall Street opent in de plus

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winsten aan de handelsweek begonnen. Het sentiment op Wall Street wordt geholpen door een daling van het aantal gevallen met het coronavirus. Daarnaast liet president Jerome Powell van de Federal Reserve weten dat de Amerikaanse centrale bank voldoende ruimte heeft voor meer stimulering.

De Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 3,2 procent hoger op 23.424 punten. De brede S&P 500 steeg 2,6 procent tot 2939 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won 1,9 procent tot 9182 punten.

Powell zei tegen tv-zender CBS dat de Amerikaanse centrale bank “nog lang niet uitgespeeld is”. Volgens het centralebankhoofd liggen nog veel stimuleringsopties open, zoals het uitbreiden van de bestaande programma’s voor goedkope leningen of het starten van nieuwe programma’s.

Farmaceut Moderna won in de eerste handelsminuten zo’n 23 procent. Het bedrijf zegt veelbelovende resultaten te hebben behaald bij een eerste test van zijn coronavaccin op mensen en staat voor een koersstijging. Ook waren er weinig bijwerkingen. Een volgende test begint in juli.

Ook Google-moeder Alphabet (min 1 procent) staat in de belangstelling. Amerikaanse autoriteiten staan naar verluidt op het punt het techconcern aan te klagen wegens concurrentievervalsing. President Donald Trump waarschuwde ook andere socialmediabedrijven als Facebook en Twitter dat er binnenkort maatregelen komen. Hun aandelen gingen niettemin tot bijna 4 procent omhoog.