AEX klimt op tweede pinksterdag

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs won maandag terrein. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Beleggers reageerden opgelucht dat de Amerikaanse president Donald Trump de handelsdeal met China intact heeft gelaten ondanks de spanningen rond de Chinese inmenging in Hongkong. De handel verliep relatief rustig aangezien veel bedrijven op tweede pinksterdag dicht zijn. In Duitsland hadden beleggers een vrije dag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent hoger op 538,74 punten. De MidKap won 1,1 procent tot 729,09 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,6 procent. In verband met Pinksteren waren ook de beurzen in Dublin, Kopenhagen, Oslo, Luxemburg, Wenen en Zürich gesloten.

Sterkste stijger in de AEX was Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van bijna 7 procent. Het vastgoedconcern heeft de verkoop van zijn belangen in een vijftal Franse winkelcentra afgerond. In februari liet het bedrijf al weten dat de deal zo’n 1,5 miljard euro oplevert. Betaalbedrijf Adyen sloot de rij met een min van ruim 1 procent.

Op de lokale markt ging koffieconcern JDE Peet’s (plus 2,1 procent) verder vooruit. Het moederbedrijf van Douwe Egberts won vrijdag bij de beursgang al bijna 14 procent. Investeerder HAL won 1 procent. Dochterbedrijf Broadview verkoopt zijn belang in gasbedrijf Molgas aan InfraVia Capital Partners. HAL verwacht een boekwinst van ongeveer 25 miljoen euro van de verkoop.

In Milaan dikte Mediobanca 10 procent aan. De Italiaanse miljardair Leonardo Del Vecchio wil zijn belang in de Italiaanse zakenbank verdubbelen naar 20 procent. De oprichter van brillenbedrijf Luxottica zou daarvoor toestemmingen hebben gevraagd aan de Europese Centrale Bank (ECB).

Associated British Foods won 3,6 procent in Londen. Het moederbedrijf van Primark opent deze maand ook zijn winkels in Engeland weer. Voor de winkels in Wales, Schotland en Noord-Ierland wacht Primark nog op goedkeuring van de overheid. In Nederland ging Primark begin mei al open.

De euro was 1,1134 dollar waard, tegen 1,1114 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 35,43 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 37,81 dollar.