Kleine minnen bij opening Wall Street

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine verliezen aan de handel begonnen. Beleggers op Wall Street reageren op de nieuwe cijfers over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Verder blijft de aandacht uitgaan naar het gekibbel tussen de Verenigde Staten en China en de demonstraties tegen politiegeweld en racisme in verschillende Amerikaanse steden.

De Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 0,3 procent in de min op 26.208 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 0,4 procent lager gezet op 3112 punten en techbeurs Nasdaq zakte 0,2 procent tot 9667 punten.

Nog eens 1,9 miljoen Amerikanen hebben vorige week een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Daarmee loopt de teller van alle Amerikanen die in de coronacrisis een beroep deden op het vangnet op tot circa 42 miljoen. Het cijfer is iets lager dan een week eerder, maar wat meer dan economen in doorsnee hadden voorzien. Verder kwam de ECB in Europa met een nieuwe ronde van stimuleringen. De centrale bank heeft aangekondigd voor honderden miljarden euro extra obligaties op te kopen om de economische impact van de pandemie te verzachten.

Bedrijven in de luchtvaartsector weten de aandacht op zich gericht nu Peking weer buitenlandse luchtvaartmaatschappijen toe zal staan te landen in China. Dat was eerder niet mogelijk vanwege de Chinese zorgen over het coronavirus. Het Aziatische land bond in nadat president Donald Trump dreigde Chinese maatschappijen niet meer toe te laten tot de VS. American Airlines won in de eerste handelsminuten bijna 10 procent aan beurswaarde. Het aandeel van branchegenoot United steeg 6 procent.

Ook de koers van internethandelaar eBay ging flink omhoog, met een winst van 9,5 procent. Het bedrijf verwelkomde de afgelopen maanden veel nieuwe onlineshoppers en verhoogde zijn financiële verwachtingen voor het lopende kwartaal.