Wall Street begint positief aan handel

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winsten aan de week begonnen. Handelaren op Wall Street zijn nog altijd positief gestemd vanwege het beter dan verwachte banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag naar buiten bracht. Verder wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag.

De Dow-Jonesindex ging in de eerste minuten 0,8 procent omhoog tot 27.325 punten. De breed samengestelde S&P 500 kreeg er 0,4 procent bij op 3206 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 9822 punten.

De Amerikaanse koepel van centrale banken begint dinsdag aan zijn tweedaagse vergadering. De rente blijft naar verwachting onveranderd, maar Fed-voorzitter Jerome Powell kan mogelijk wel meer steunmaatregelen aankondigen tegen de crisis. Beleggers zullen ook aandacht hebben voor eventuele opmerkingen over de impact van de virusuitbraak op de grootste economie ter wereld.

Aandelen van bedrijven die het zwaar kregen door de coronacrisis stijgen opnieuw hard. Cruiserederijen als Carnival en Norwegian Cruise Line dikten tot ruim 10 procent aan. Luchtvaartondernemingen als United Airlines, Delta Air Lines en American Airlines kregen er tot 6,4 procent bij.

Ook de oliesector kan op belangstelling rekenen nu oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland afgelopen weekeinde hebben ingestemd met een verlenging van de productiebeperking van olie tot eind juli. Olieproducenten als ExxonMobil en Chevron stegen tot 3,2 procent. Oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Baker Hughes noteerden plussen tot 6,3 procent.

Biotechnoloog Gilead Sciences stond 2,3 procent in het groen. Volgens persbureau Bloomberg heeft de Britse farmaceut AstraZeneca het Amerikaanse biotechnologiebedrijf benaderd voor een fusie, wat een van de grootste deals in de farmacie- en biotechsector ooit zou opleveren. Gilead heeft volgens ingewijden geen interesse getoond.