‘China koopt versneld Amerikaanse landbouwproducten’

Foto: ANP

China is van plan de import van Amerikaanse landbouwgoederen op te voeren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Door meer producten van boeren uit de Verenigde Staten te kopen, variërend van sojabonen en mais tot ethanol, probeert het Aziatische land afspraken uit een eerder gesloten handelsakkoord na te komen.

Begin dit jaar beloofde China meer landbouwgoederen uit de VS te kopen, als onderdeel van een gedeeltelijke handelsdeal die een voorlopig einde zou maken aan een handelsconflict tussen de twee landen. De Chinese regering zou nu importeurs die in staatshanden zijn hebben opgedragen er alles aan te doen om aan die beloofde hoeveelheden te komen. Die opdracht volgt op gesprekken tussen afgevaardigden van de twee landen op Hawaï.

Het streven om aan de afspraken van begin dit jaar te voldoen, verlicht de zorgen om oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten enigszins. De nieuwe veiligheidswet van China voor Hongkong kreeg felle kritiek van het Witte Huis, omdat wordt gevreesd dat Hongkongs autonome status daarmee verdwijnt.

China heeft beloofd dit jaar voor 36,5 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten te importeren. In de eerste vier maanden bleef de teller steken op een kleine 4,7 miljard dollar aan geïmporteerde landbouwgoederen, oftewel 13 procent van het streefgetal.