‘Nederlander topkandidaat voor hoogste functie Commerzbank’

Foto: ANP

De Nederlander Roland Boekhout is topkandidaat om de nieuwe topman te worden van Commerzbank, als opvolger van vertrekkend bestuursvoorzitter Martin Zielke bij de tweede bank van Duitsland. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Boekhout werkt sinds begin dit jaar bij Commerzbank als leidinggevende bij de tak voor zakelijke klanten. Hij was daarvoor werkzaam bij ING, verantwoordelijk voor de Nederlandse en Belgische activiteiten van de bank. Eerder was hij al topman van de Duitse activiteiten van ING.

Ook financieel directeur Bettina Orlopp van Commerzbank zou goede kaarten in handen hebben om de hoogste functie te vervullen.

Zielke kondigde vrijdag aan bereid te zijn om zijn functie neer te leggen onder druk van aandeelhouders. Verder maakte president-commissaris Stefan Schmittmann bekend dat hij gaat opstappen. Met name grootaandeelhouder Cerberus Capital Management verwijt de leiding van de bank een mislukt beleid te voeren. De kritiek heeft onder meer betrekking op de kosten en winstgevendheid. Het aandeel Commerzbank verloor dit jaar op de beurs van Frankfurt ongeveer een kwart van zijn waarde.