Duitse overheid gaat Wirecard en BaFin nog grondiger onderzoeken

Foto: ANP

De Duitse overheid gaat grondiger onderzoek doen naar de omvangrijke boekhoudfraude bij betalingsverwerker Wirecard en de rol die de Duitse beurstoezichthouder BaFin speelde in de zaak. De hoogste federale instantie voor dergelijke onderzoeken gaat de gang van zaken nu onder de loep nemen.

Het Bundesrechnungshof gaat kijken naar de systemen van toezicht en risicobeheer bij Wirecard en waarom BaFin niet heeft opgetreden na signalen van mogelijke fraude en marktmanipulatie, zei president Kay Scheller van de federale instantie tegen het blad Der Spiegel. Ook het Duitse ministerie van Financiën kan op belangstelling rekenen voor de manier waarop het heeft gereageerd op de beschuldigingen van fraude bij Wirecard.

Woensdag werd nog bekend dat voormalig topman Markus Braun van Wirecard wordt verdacht van handel met voorkennis. Hij zou voor miljoenen euro’s aan aandelen Wirecard hebben verkocht, een dag voordat het bedrijf faillissement aanvroeg. De beschuldigingen van handel met voorkennis komen bovenop de verdenkingen van witwassen, boekhoudfraude, vervalsing en marktmanipulatie bij Wirecard.