Zuid-Koreaans SK Bioscience gaat coronavaccin produceren

Foto: ANP

SK Bioscience uit Zuid-Korea gaat het experimentele coronavaccin van de Britse farmaceut AstraZeneca op een wereldwijde schaal produceren. De twee partijen sloten daar dinsdag een overeenkomst over.

Maandag werd bekendgemaakt dat het coronavaccin, dat aan de Universiteit van Oxford wordt ontwikkeld, volgens de eerste onderzoeksresultaten veilig is en een krachtige reactie van het immuunsysteem oproept.

Voldoende productiecapaciteit is een van de drie voorwaarden waaraan moet worden voldaan om eind van dit jaar het vaccin uit te kunnen rollen, aldus Oxford. De universiteit zei eerder samen met AstraZeneca te proberen tegen september de eerste miljoen vaccins te produceren.

Maar voordat daadwerkelijk tot productie kan worden overgegaan moet in de laatste fase van het onderzoek worden aangetoond dat het vaccin mensen daadwerkelijk langere tijd beschermt tegen het coronavirus, en zullen overheidsdiensten versneld goedkeuring aan het middel moeten verlenen als ze het ook snel beschikbaar willen stellen aan hun bevolking.

AstraZeneca heeft al overeenkomsten ondertekend met regeringen van verschillende landen om het vaccin te leveren. Ook Nederland heeft het vaccin onlangs al vooruitbesteld.