Belangrijke stap in proces voor toelating Boeing 737 MAX

Foto: ANP

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft een lange lijst met eisen vrijgegeven waar de Boeing 737 MAX aan moet voldoen om weer de lucht in te mogen. Het gaat om een belangrijke stap richting het verlenen van toestemming om het probleemtoestel weer te laten vliegen.

De vliegtuigen van dit type worden al meer dan een jaar aan de grond gehouden na twee crashes, met in totaal 346 doden. Problemen met het besturingssysteem speelden een beslissende rol bij het neerstorten, maar die zouden inmiddels zijn opgelost. De FAA lijkt eindelijk overtuigd te zijn van de inspanningen van Boeing om de technische mankementen van het toestel te verhelpen.

Formeel hebben andere partijen nu 45 dagen de tijd om commentaar te geven op de eisenlijst van de FAA. Daarna zou de goedkeuring van de 737 MAX moeten volgen. Waarschijnlijk zal het vliegtuig op zijn vroegst in oktober weer de benodigde vergunningen hebben. Omdat luchtvaartmaatschappijen daarna ook nog piloten moeten bijscholen en onderhoud moeten uitvoeren aan hun vloot, duurt het mogelijk nog weken of maanden langer voordat de vliegtuigen daadwerkelijk weer passagiers gaan vervoeren.