PostNL maakt koerssprong op Damrak

Foto: ANP

PostNL heeft maandag een koerssprong gemaakt op de beurs in Amsterdam, na sterke kwartaalcijfers van de pakkettenbezorger. Beleggers verwerkten verder positieve industriecijfers uit China en Europa, wat steun bood aan de handel. Daarmee werden zorgen over de aanhoudende stijging van het aantal wereldwijde coronabesmettingen weer wat gecompenseerd.

In de Amsterdamse MidKap was PostNL met een plus van bijna 12 procent met afstand de sterkste stijger. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal meer omzet en winst. Door de virusuitbraak en de maatregelen om de ziekte tegen te gaan bestelden mensen vaker online en had PostNL het drukker met het afleveren van pakketjes aan huis.

Ook Heineken gaf een kijkje in de boeken. Het bierconcern (min 2 procent) heeft sinds het dieptepunt van de coronacrisis in april een licht herstel zien optreden. Beleggers waren echter teleurgesteld dat het bedrijf geen voorspellingen deed voor de rest van het jaar vanwege de onzekerheid rond de virusuitbraak en geen interim-dividend uitkeert. De brouwer leed in de eerste jaarhelft een nettoverlies van 297 miljoen euro, vooral omdat de horeca in veel belangrijke markten werd getroffen.

Over de gehele linie gingen de Europese beursgraadmeters duidelijk omhoog. De AEX-index op Beursplein 5 boekte een winst van 2,3 procent op 557,73 punten. De MidKap klom 1,9 procent tot 774,86 punten. Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 2,7 procent.

Aan de Duitse beurs zakte Siemens Healthineers 9 procent. Het Duitse zorgtechnologieconcern wil de Amerikaanse sectorgenoot Varian Medical Systems overnemen voor ongeveer 16,4 miljard dollar. De deal wordt naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar gesloten.

Elders waren ook in het oog springende dalers. De Britse bank HSBC raakte bijna 3 procent kwijt in Londen na een forse winstdaling in de eerste jaarhelft door de coronacrisis. In Parijs daalde Société Générale afgerond 1 procent. De Franse bank leed in het tweede kwartaal een verlies, onder meer door een afschrijving op zijn handelsdivisie en voorzieningen voor slechte leningen. Het is het tweede kwartaal op rij dat de bank rode cijfers schrijft.

De euro was 1,1743 dollar waard tegen 1,1825 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent hoger op 41,06 dollar. Brentolie steeg 1,5 procent in prijs tot 44,17 dollar per vat.