Farmaceut vraagt goedkeuring voor coronamiddel dat Trump kreeg

Foto: ANP

De Amerikaanse farmaceut Regeneron heeft bij de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA om goedkeuring gevraagd voor zijn coronatherapie met synthetische antilichamen. Het experimentele medicijn kreeg ook de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag op eigen verzoek ingediend. Trump is vol lof over de behandeling.

Volgens Trump zou het middel voor alle Amerikanen beschikbaar moeten worden. De president beloofde binnenkort een bevel te zullen ondertekenen dat noodtoestemming voor het middel moet regelen. De president kreeg een enkele doses antilichamencocktail ingespoten. Trump stelde dat hij zich na toediening binnen 24 uur “geweldig” voelde.

Regeneron meldde onlangs voorlopige testresultaten met het middel. De cocktail zou de virusniveaus bij patiënten verminderen. Het bedrijf zegt genoeg dosis van de cocktail te hebben om 50.000 patiënten te helpen. In de komende maanden moet dit naar zeker 300.000 dosis worden uitgebreid.

Farmaceut Eli Lilly vroeg de FDA eerder om goedkeuring om voor noodgevallen zijn experimentele behandeling tegen het coronavirus te mogen gebruiken. Dat middel zou leiden tot minder ziekenhuisopnames bij mensen die besmet zijn geraakt met het virus.