Beurzen wachten op uitkomst brexitoverleg

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs deed maandag een stapje terug. Ook de andere Europese beurzen lieten verliezen zien. De aandacht ging vooral uit naar de brexitonderhandelingen. Een EU-top eind deze week wordt gezien als het laatste moment waarop de Europese regeringsleiders kunnen instemmen met een akkoord. Daarnaast verwerkten beleggers nog de nieuwe recordstanden op Wall Street van afgelopen vrijdag, waar de stemming werd gesteund door de hoop op meer coronasteun van de Amerikaanse overheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 613,10 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 916,02 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 1 procent. De Londense FTSE-index daalde 0,2 procent.

ING en ABN AMRO sloten de rij in de AEX, met verliezen tot 1,9 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) dringt erop aan om het dividendverbod voor banken met nog eens zes maanden te verlengen. De centrale bank wijst op de aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis en een noodzaak voor banken om genoeg geld in kas te hebben. Banken hoopten juist om begin volgend jaar weer dividend te kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders.

Supermarktconcern Ahold Delhaize voerde de schaarse stijgers aan bij de hoofdbedrijven, met een winst van 0,8 procent. Chipmachinemaker ASML won 0,5 procent en bereikte het hoogste koersniveau ooit.

Altice Europe won 0,5 procent in de MidKap. De Vereniging Effectenbezitters (VEB) dreigt met een stap naar de rechter vanwege het te lage overnamebod op het telecom- en kabelbedrijf. Oprichter en grootaandeelhouder Patrick Drahi deed onlangs een bod van 4,11 euro per aandeel Altice.

Intertrust daalde 1 procent. Topvrouw Stephanie Miller stapt op bij de financieel dienstverlener. Directeur Shankar Iyer wordt met onmiddellijke ingang aangesteld als interim-topman. Intertrust liet verder weten niet aan zijn verwachtingen voor heel 2020 te tornen.

In Frankfurt zakte Zalando 0,5 procent. Rubin Ritter, een van de drie topmannen van de Duitse kleding- en schoenenwebwinkel, kondigde zijn vertrek aan. Hij heeft samen met zijn vrouw besloten dat haar carrière de komende tijd voorrang krijgt. Zijn twee medebestuurders Robert Gentz en David Schneider blijven het bedrijf samen leiden.

De euro was 1,2100 dollar waard, tegenover 1,2142 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 45,62 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 48,68 dollar per vat.