Maatregelen om plofkraken te voorkomen lijken te werken

Foto: ANP

Maatregelen om plofkraken tegen te gaan, zoals het ’s nachts sluiten van automaten, lijken te werken. Het aantal plofkraken dit jaar ligt met 25 fors onder het totaal aantal van 71 plofkraken dat in 2019 werd gepleegd. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigde cijfers die BNR eerder naar buiten bracht.

Nadeel van de plofkraakproblematiek is dat het voor banken steeds lastiger wordt om geldautomaten voor mensen beschikbaar en bereikbaar te houden. Zeker ook omdat sommige automaten uit veiligheidsoverwegingen worden verplaatst. Het vinden van een nieuwe plek is nog een hele opgave, vooral omdat omwonenden van beoogde plekken vaak dwarsliggen.

Een woordvoerder van Geldmaat, het gezamenlijke netwerk van gele pinautomaten van Rabobank, ING en ABN AMRO, zegt dat het plaatsen van nieuwe automaten aanhoudend zorgt voor bezwaren van omwonenden. Ook gemeenten vinden het volgens haar moeilijk om een balans te vinden tussen het enerzijds beschikbaar houden van betaalautomaten en anderzijds het gevoel van veiligheid voor de inwoners.

Volgens de banken helpt een kleinere behoefte aan contant geld om plofkraken tegen te gaan. Door het coronavirus is het aantal contante betalingen verder gedaald. Daarnaast werken de banken aan oplossingen om geld waardeloos te maken na een plofkraak.