Herstel op Amerikaanse aandelenbeurzen na verliesdag

Foto: ANP

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag voorzichtig aan de handelsdag begonnen. Techaandelen herstelden enigszins van de zware verliezen op maandag. De aandacht op Wall Street keerde zich richting het cijferseizoen, waarmee beleggers inzicht krijgen in de gezondheid van het Amerikaanse bedrijfsleven.

De toonaangevende Dow-Jonesindex zakte 0,2 procent tot 30.956 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg een fractie tot 3801 punten en techbeurs Nasdaq won 0,5 procent tot 13.096 punten.

Beleggers lijken nog altijd optimistisch over de kansen voor meer coronasteun voor de Amerikaanse economie als de nieuwe president Joe Biden volgende week woensdag Donald Trump aflost. Risico’s op nieuw geweld in de aanloop naar de inauguratie van Biden en een mogelijke politieke tweedeling vanwege een nieuwe impeachment van Trump schudden ze van zich af.

Op bedrijfsgebied stond supermarktketen Albertsons in de belangstelling. Die onderneming verhoogde haar verwachtingen voor winst en omzetgroei nadat de onlineverkopen omhoog waren geschoten door de opleving van het coronavirus. Het aandeel steeg 4,7 procent.

Walmart werd 1,3 procent hoger gezet. De warenhuisketen maakte bekend samen met Ribbit Capital een nieuwe fintechstart-up op te zetten. Het aandeel Ribbit werd bijna 11 procent meer waard.

Videoconferencingdienst Zoom Video maakte bekend voor 1,5 miljard dollar aan nieuwe aandelen te gaan plaatsen. In de eerste handelsminuten noteerde het bedrijf 0,5 procent hoger.

Fiat Chrysler gaat de start-up Archer, die werkt aan een elektrisch vliegtuig, helpen met het terugbrengen van de productiekosten. Eerder hielp Fiat Chrysler al mee aan het ontwerp van de cockpit. Het aandeel van de automaker, die binnenkort fuseert met Peugeot-maker PSA, gaf 1 procent prijs.

De aandelen van de Chinese maker van elektrische auto’s Nio daalde 2,4 procent na een kritisch rapport van analisten van Citigroup. Die maakte zich zorgen om toenemende concurrentie van Tesla (plus 3,6 procent) op de Chinese markt.

De euro noteerde op 1,2155 dollar, tegen 1,2170 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 52,77 dollar. Brentolie klom 1,2 procent in prijs tot 56,30 dollar per vat.