Reorganisatie Shell kost honderden banen in Verenigd Koninkrijk

Foto: ANP

Shell schrapt waarschijnlijk tot zo’n 700 banen bij zijn Britse tak als onderdeel van de eerder aangekondigde grote reorganisatie bij het olie- en gasconcern. Hoeveel arbeidsplaatsen er in Nederland verloren gaan, is nog altijd niet bekend.

Shell kondigde in september al aan dat er een streep gezet wordt door 7000 tot 9000 banen, om kosten te besparen vanwege de coronacrisis. Het banenverlies moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar.

Nu is duidelijk geworden dat Shell zijn Britse personeelsbestand komende twee jaar naar verwachting met 10 procent tot 14 procent terugbrengt. Een precies aantal kan het concern evenwel nog niet geven.

Shell heeft ook aangegeven dat het van plan is om 330 banen te schrappen bij de zogeheten Noordzee-activiteiten. Dit raakt waarschijnlijk vooral kantoormedewerkers in het Schotse Aberdeen.

Bij het Brits-Nederlandse concern werken wereldwijd ongeveer 83.000 werknemers, van wie 9000 in Nederland en zo’n 5000 in het Verenigd Koninkrijk.