Grote vraag naar chips voor thuiswerkspullen geeft ASML goede moe

Foto: ANP

Chipmachinefabrikant ASML profiteert van de grote vraag naar apparatuur voor thuiswerk tijdens de coronapandemie, zoals smartphones en laptops. Dat stuwt de vraag naar chips die in die producten zitten. Het bedrijf verwacht dat ook dit jaar grote klanten als TSMC, Intel en Samsung daarom meer behoefte zullen hebben aan de geavanceerde machines van ASML om die chips te kunnen maken.

“In 2021 verwachten we opnieuw een jaar van groei door een sterke vraag naar processoren en aanhoudend herstel bij geheugenchips. De uitrol van digitale infrastructuur en de doorgaande technologische innovatie in de consumentenmarkt, de autosector en de industrie jaagt de vraag naar al onze producten aan”, zegt ASML-topman Peter Wennink.

Wennink heeft eerder gezegd te hopen dat onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wat meer internationaal overlegd zal worden. Op een grotere omslag in het Amerikaanse beleid richting China durfde hij nog niet te rekenen.

Eerder bleek namelijk dat de Amerikanen liever niet hebben dat ASML zijn hypermoderne EUV-machines naar China exporteert. Voor de uitvoer van die apparaten naar China kreeg ASML geen Nederlandse exportvergunning. Met die zeer gespecialiseerde machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. ASML verkocht vorig jaar 31 EUV-systemen. Inmiddels heeft het bedrijf de mijlpaal van 100 verscheepte EUV-machines bereikt.

Vorig jaar werd door ASML een omzet behaald van 14 miljard euro. Dat was in 2019 nog 11,8 miljard euro. De nettowinst bedroeg bijna 3,6 miljard euro, tegen 2,6 miljard euro in 2019. Wennink spreekt van een jaar met sterke groei bij de omzet en winstgevendheid.

In het vierde kwartaal werd voor 4,3 miljard euro aan opbrengsten in de boeken gezet, wat hoger is dan ASML zelf had verwacht. De onderneming uit Veldhoven verwacht dat in het lopende kwartaal een omzet wordt behaald van 3,9 miljard tot 4,1 miljard euro.