Automaker Ford omarmt thuiswerken ook na crisis

Foto: ANP

Kantoorpersoneel van automaker Ford mag ook na de coronapandemie vanuit huis blijven werken. De Amerikaanse onderneming heeft aangegeven dat 30.000 medewerkers die het betreft, straks niet verplicht naar kantoor hoeven te komen. Het hybride model dat Ford voor ogen heeft, biedt werknemers de keuze om thuis te blijven voor de gangbare werkzaamheden. Op dagen dat wordt vergaderd of bij teambuildingsactiviteiten komen ze wel naar kantoor. Komende zomer wordt met de nieuwe werkmethode begonnen.

Volgens Ford geldt de thuiswerkregeling alleen voor vaste krachten op kantoor en niet voor fabrieksarbeiders. Het hoofd personeelszaken van Ford kondigde de stap aan tijdens een bijeenkomst met werknemers wereldwijd. De regeling wordt als eerste toegepast in Noord-Amerika.

Net als veel andere werkgevers worstelt Ford met de nieuwe realiteit, waarbij werknemers aangeven het op prijs te stellen dat ze niet elke dag hoeven te reizen, maar vanuit huis kunnen werken.

De helft van de administratieve werknemers werkt momenteel vanuit huis, waar dat voor de crisis circa 11 procent was, aldus een wereldwijd onderzoek onder werkgevers door Willis Towers Watson, een bedrijf dat zich bezighoudt met risicobeheer en personeelszaken. Als de crisis voorbij is, verwachten bedrijven dat een derde van de werknemers op afstand zal blijven werken.

Uit een enquête onder Ford-personeel die afgelopen zomer werd gehouden, zei 95 procent van het wereldwijde personeel dat zich niet bezighoudt met de productie, na de crisis een combinatie van thuis- en kantoorwerk te willen behouden. Het bedrijf telde eind 2020 ongeveer 186.000 werknemers.