Centrale banken worden steeds serieuzer over crypto’s

Foto: ANP

De opkomst van de bitcoin en andere cryptocurrencies heeft centrale banken ertoe aangezet om hun eigen digitale munten te ontwikkelen. In 2020 lanceerden de Bahama’s hun eigen munt om betalingen op de zevenhonderd eilanden van de archipel efficiënter te maken, en China zal waarschijnlijk een van de volgende landen zijn die dit voorbeeld zullen volgen na talloze consumententests. Het onderwerp staat deze week centraal op een evenement van de Bank for International Settlements (BIS), ook wel beschreven als de centrale bank voor centrale banken.

Op de BIS Innovation Summit die van 22 tot 25 maart duurt, bespreken functionarissen van de centrale banken de toekomst van digitaal geld. Naast de ontwikkeling van crypto’s gaat het ook over kwesties rond grensoverschrijdende betalingen, bankieren en het nieuwe digitale ecosysteem, gedecentraliseerde financiering, data, analyse, kunstmatige intelligentie en cloudtechnologieën. Verder worden ook culturele en organisatorische veranderingen besproken die binnen centrale banken nodig kunnen zijn om de uitdagingen van dit digitale tijdperk aan te gaan.

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde ruim een jaar geleden aan samen met een aantal andere centrale banken de mogelijkheden te bestuderen om eigen cryptomunten op te zetten. Een speciaal onderzoeksteam wil onder andere weten in wat voor situaties cryptomunten een voordeel opleveren. Ook wordt gekeken naar functionele en technische ontwerpkeuzes en hoe verschillende digitale munteenheden onderling kunnen samenwerken. De betrokken banken willen ook kennis over opkomende technologieën delen.