Turkse lira daalt met 17 procent na ontslag topman centrale bank

Foto: ANP

De Turkse lira is maandag ruim 17 procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar nadat president Recep Tayyip Erdogan zaterdag de baas van de centrale bank van het land had ontslagen. Dat besluit kwam enkele dagen nadat de centrale bank de beleidsrente met 2 procentpunt naar 19 procent verhoogde. Sahap Kavcioglu is inmiddels aangesteld als vervanger van de ontslagen Naci Agbal.

Agbal stond bij zijn aantreden in november bekend als vertrouweling van Erdogan en werd gezien als iemand die het vertrouwen in de lira, de slechtst presterende munt in de opkomende landen, kon herstellen. Hij was van 2015 tot 2018 minister van Financiën en leidde daarna het presidentieel bureau dat belast is met strategie en de begroting.

Als bankpresident probeerde Agbal de hoge inflatie in Turkije omlaag te krijgen door de rentes te verhogen. Erdogan heeft er echter herhaaldelijk op gehamerd de rentes laag te houden.

In november moest Murat Uysal ook al het veld ruimen als bankgouverneur. Toen werd geen reden gegeven voor de vervanging, maar een functionaris van de AK-partij stelde dat Uysal verantwoordelijk werd gehouden voor de duikvlucht van de lira.