Nederland mag touroperators steunen met voucherfonds

Foto: ANP

De Europese Commissie geeft Nederland toestemming om reisorganisatoren te steunen met het zogeheten voucherfonds. Met dit fonds van 400 miljoen euro wil de overheid aanbieders van pakketreizen leningen verstrekken waarmee ze klanten kunnen terugbetalen voor reizen die wegens de coronapandemie niet doorgingen.

De toesstemming zal voor opluchting zorgen in de reissector. Veel reisondernemingen zouden zonder de hulp in de problemen komen op het moment dat klanten hun geld voor geschrapte reizen moeten terugkrijgen. Aanvankelijk gaven organisatoren van pakketreizen vooral vouchers uit, maar nu reizen nog steeds amper mogelijk is, kunnen ze nog steeds geen vervangende reis aanbieden. Geld in kas om benadeelde klanten terug te betalen is er door de malaise in de sector ook amper.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer het fonds officieel van start kan. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten de laatste formaliteiten momenteel af te ronden. Daarna wordt de Tweede Kamer ingelicht en kan het geld dat de overheid aan de sector leent worden overgemaakt aan de SGR.

Een woordvoerster van het ministerie noemt de goedkeuring vanuit Brussel verder een “belangrijk signaal”. “Klanten weten nu dat het goedkomt.”

Onlangs benadrukte een rechter nog dat geld uit het voucherfonds pas na goedkeuring van Brussel kan worden uitgeleend. Die uitspraak deed de rechtbank Rotterdam in een zaak die was aangespannen door D-reizen, die in een kort geding geld eiste uit het fonds.