Chipmaker Intel omlaag op Wall Street na kwartaalcijfers

Foto: ANP

De grote chipproducent Intel behoorde vrijdag tot de verliezers op de beurzen in New York na de bekendmaking van kwartaalcijfers waarbij de vooruitzichten teleurstelden. Ook veel andere bedrijven openden de boeken, waaronder speelgoedfabrikant Mattel, creditcardmaatschappij American Express, oliedienstverlener Schlumberger en industrieconcern Honeywell International. De hoofdgraadmeters in New York gingen bij opening overwegend omhoog na de verliezen een dag eerder.

Intel verloor bijna 7 procent. Het chipconcern verhoogde zijn omzetverwachting voor het gehele jaar vanwege de sterke vraag naar halfgeleiders, maar beleggers rekenden op meer. Ook waarschuwde Intel voor druk op de winstgevendheid door toeleveringsproblemen die zorgen voor hogere inkoopkosten. Intel kondigde onlangs aan de wereldwijde schaarste aan chips, die vooral de auto-industrie parten speelt, te willen bestrijden met investeringen van 20 miljard dollar in nieuwe fabrieken.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel een min van 0,3 procent op 33,724 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 4142 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,5 procent tot 13.886 punten. Op donderdag gingen de beurzen in New York nog omlaag door berichten over een mogelijke verhoging van de belasting op beleggingswinsten in de Verenigde Staten.

Mattel won juist 10 procent aan beurswaarde. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal opnieuw een recordomzet, vooral geholpen door sterke verkopen van Barbiepoppen. Ook peuterspeelgoed zoals Fisher-Price en de Hot Wheels-autootjes waren in trek. Branchegenoot Hasbro, bekend van bijvoorbeeld Monopoly, Transformers en My Little Pony, liftte mee met een plus van 1,3 procent.

Schlumberger verloor 1,4 procent na cijfers. Honeywell, een belangrijke toeleverancier aan de luchtvaart, daalde bijna 3 procent. American Express leverde krap 4 procent in. Kimberly-Clark, producent van bijvoorbeeld Kleenex en Huggies, kwam met tegenvallende resultaten en werd 5 procent lager gezet. Snap, het moederbedrijf van de populaire app Snapchat, won ruim 8 procent, mede geholpen door een groei van het aantal gebruikers.

Bedrijven die actief zijn met digitale munten en blockchaintechnologie stonden onder druk na een flinke waardedaling van de bitcoin en de ether, door de mogelijke belastingverhogingen in de VS. Zo verloren Riot Blockchain en Marathon Digital tot 5 procent.

Kort na opening komt marktonderzoeker Markit nog met cijfers over de economische bedrijvigheid in de VS in april.