Forse tegenvaller op arbeidsmarkt VS

Foto: ANP

In de Verenigde Staten zijn er in april 266.000 banen bijgekomen. Dat is veel minder dan de 1 miljoen nieuwe banen die economen in doorsnee hadden voorspeld. De werkloosheid bleef nagenoeg onveranderd op 6,1 procent.

Economen rekenden op een veel sterkere toename door de vergevorderde vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Daardoor kunnen veel delen van de maatschappij weer open.

Door de heropening van winkels en horecagelegenheden steeg de vraag naar arbeidskrachten in die sectoren. Ook was er meer werk in het onderwijs. Maar dit werd tenietgedaan elders. Zo verdwenen er volgens het US Bureau of Labor Statistics 111.000 banen binnen het tijdelijk uitzendwerk. Bovendien gingen arbeidsplaatsen verloren onder bezorgers en pakketvervoerders, waar tijdens het hoogtepunt van de lockdowns nog veel extra vraag naar was.

De banengroei was in april ook veel zwakker dan in de voorgaande maand. In maart kwamen er volgens nieuwe berekeningen nog 770.000 banen bij, wat er overigens 146.000 minder zijn dan eerder gemeld.

De werkloosheid is ondanks het economisch herstel aanzienlijk hoger dan voor de coronapandemie. In februari 2020 zat slechts 3,5 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking verlegen om betaald werk. Er zijn nog altijd 8,2 miljoen minder banen ten opzichte van die laatste maand voor de massale uitbraak van het coronavirus in de VS.