Vaccinatieplicht voor werknemers luchtvaartmaatschappij Qantas

Foto: ANP

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways wil dat alle werknemers worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Qantas wil zo voorkomen dat het virus zich kan verspreiden.

Cabinepersoneel, piloten en luchthavenmedewerkers hebben tot 15 november de tijd om volledig gevaccineerd te worden, terwijl de rest van het personeel tot 31 maart volgend jaar de tijd krijgt. Er kunnen uitzonderingen worden gemaakt om medische redenen, maar Qantas verwacht dat dit maar zelden zal voorkomen. Personeel dat zich niet wil laten vaccineren loopt het risico ontslagen te worden. De maatregel geldt ook voor dochtermaatschappij Jetstar.

“Een volledig gevaccineerd personeelsbestand zal onze mensen beschermen tegen het virus, net als onze klanten en de gemeenschappen waar we naartoe vliegen”, aldus Qantas-topman Alan Joyce. “Het is duidelijk dat vaccinaties de enige manier zijn om de cyclus van lockdowns en grenssluitingen te beëindigen.”

Volgens Qantas wijst een peiling uit dat de overgrote meerderheid van het personeel voorstander is van de vaccinatieplicht. De maatschappij had eerder al gezegd dat alle internationale reizigers gevaccineerd moeten zijn. Australië heeft zijn buitenlandse grenzen vrijwel gesloten vanwege de coronapandemie.

Ook andere maatschappijen zoals het Amerikaanse United Airlines en Cathay Pacific Airways uit Hongkong hebben vaccinatieverplichtingen voor personeel ingevoerd.