Weer Amerikaanse sancties rond oliepijplijn Nord Stream 2

Foto: ANP

De Verenigde Staten hebben opnieuw bedrijven die betrokken zijn bij de gaspijplijn Nord Stream 2 op de sanctielijst gezet. Het gaat onder meer om een verzekeraar en een bevoorradingsschip. In totaal heeft de VS nu 23 personen en bedrijven op de lijst gezet.

De Amerikaanse regering ziet de pijplijn tussen Rusland en Duitsland door de Oostzee als strategisch gevaarlijk. Rusland zou daarmee de Europese energievoorziening kunnen beperken. Bovendien kan Rusland besluiten om bestaande pijplijnen door Oekraïne niet meer te gebruiken en dat land zo onder druk te zetten.

Rusland en Duitsland zijn echter vastbesloten de aanleg van de omstreden pijplijn door te zetten. De Amerikaanse president Joe Biden besloot eerder dat de pijplijn het niet waard was om de banden met Duitsland verder onder druk te zetten. Het bedrijf dat de bouw overziet en de directeur ervan werden vrijgesteld van sancties.

Volgens de Russische president Vladimir Poetin is de pijplijn op 15 kilometer na af. Dat zei hij na afloop van een bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan Moskou. Daar beloofde Poetin ook dat Rusland het contract met Oekraïne voor de doorvoer van Russisch gas, dat tot 2024 loopt, zou eerbiedigen. Daarna moeten nieuwe afspraken worden gemaakt. Oekraïne ontvangt geld voor de doorvoer van het gas.