Peking wil ondanks coronabeperkingen economische doelen halen

Foto: ANP

China wil ondanks de beperkingen door het rondwarende coronavirus dit jaar aan zijn economische en sociale ontwikkelingsdoelen voldoen. Dat zei president Xi Jinping. Daarbij zal China volgens hem blijven vasthouden aan de strikte viruscontroles.

Peking heeft voor dit jaar een relatief bescheiden groeidoelstelling van meer dan 6 procent vastgesteld. De verwachting is dat die doelstelling zal worden gehaald, zelfs als de economie in de tweede helft van het jaar vertraagt als gevolg van coronamaatregelen.

Hoewel de economie dit jaar waarschijnlijk nog steeds op schema ligt om de doelstelling van Peking te halen, wijzen de laatste signalen er volgens kenners op dat de regering en de centrale bank hun steun zullen opvoeren om de groei aan te jagen. Daarbij werd onder meer gewezen op de zwakke consumentenbestedingen en de gestegen jeugdwerkloosheid.

Xi sprak deze week tijdens een bezoek aan Chengde in de noordelijke provincie Hebei, waar hij verschillende projecten bezocht, waaronder een boerderij en een ouderenzorgcentrum. De president benadrukte ook het belang van het opbouwen van “welvarende” plattelandsgebieden. Hij zei dat industriële ontwikkeling de hoogste prioriteit heeft bij de pogingen van China om het platteland nieuw leven in te blazen.

Het bezoek van Xi past in het kader van zijn recente voornemen om “gemeenschappelijke welvaart” te bevorderen door de rijkdom in het land te herverdelen en de inkomensongelijkheid terug te dringen.