WSJ: China gaat beursgang VS verbieden voor sommige techbedrijven

Foto: ANP

De Chinese autoriteiten willen Chinese techbedrijven die grote hoeveelheden data van consumenten verzamelen verbieden een beursgang te maken in de Verenigde Staten. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. China gaat daarnaast van alle Chinese bedrijven eisen dat ze eerst toestemming gaan vragen voor een buitenlandse beursgang.

Peking is al enige tijd bezig de machtspositie van grote techbedrijven aan te pakken met strengere regelgeving. Vrijdag werd ook bekend dat de Chinese autoriteiten regels willen implementeren op het gebied van de algoritmes die techbedrijven gebruiken. Die algoritmes bepalen onder meer welke video’s en andere inhoud worden aanbevolen aan consumenten. De nieuwe regels zouden onder meer praktijken verbieden die “verslaving of hoge consumptie aanmoedigen”.

Onlangs heeft het Nationale Volkscongres van China een wet aangenomen die de privacy van mensen online beter moet beschermen. De regels gaan op 1 november in, meldde staatspersbureau Xinhua. De afgelopen tijd werden verschillende bedrijven zoals Tencent, Alibaba en taxi-app Didi aangepakt vanwege onder meer mededingingsovertredingen en hoe ze data verzamelen van gebruikers.