Federal Reserve: afbouw coronasteun kan ‘spoedig’ beginnen

Foto: ANP

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, kan “spoedig” beginnen met de afbouw van de coronasteun voor de economie van de Verenigde Staten. Dat meldde de Fed bij de bekendmaking van zijn beleidsbesluit.

Fed-voorzitter Jerome Powell had eerder al gezegd dat de centrale bank dit jaar kan beginnen met het ontmantelen van zijn grote opkoopprogramma dat vanwege de coronacrisis werd opgetuigd. De Fed koopt nu maandelijks voor 120 miljard dollar, omgerekend 102 miljard euro, aan obligaties om zo de economie te stimuleren. Maar nu de economie sterk herstelt, neemt de noodzaak van dat steunprogramma af.

“Als de vooruitgang naar de doelstellingen van de Fed rond werkgelegenheid en inflatie grotendeels doorzet als verwacht, dan oordeelt het beleidsbepalende comité dat een afbouw van het opkoopprogramma spoedig gepast zou zijn”, aldus een verklaring van de Fed na afloop van de tweedaagse beleidsvergadering.

In een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat mogelijk in november kan worden begonnen met de afbouw en dat dit proces medio volgend jaar kan worden afgerond. De Fed heeft begin november een nieuwe vergadering. Verder zei Powell dat de inflatie in de VS langer hoog kan blijven dan eerder gedacht, mede door de toeleveringsproblemen bij veel bedrijven.

Daarnaast wordt binnen de centrale bank nu gesproken over een mogelijke renteverhoging in 2022. Eerder werd pas voor 2023 een eerste rentestap voorzien. De Fed had vorig jaar de rente juist nog fors verlaagd in de strijd tegen de economische gevolgen van de coronacrisis.

De Fed gaf verder aan dat de opmars van de Delta-variant van het coronavirus het economisch herstel wel heeft afgeremd. De centrale bank verlaagde zijn groeiverwachting voor de Amerikaanse economie voor dit jaar naar 5,9 procent, van een eerder voorspelde 7 procent.