Hollywoodpersoneel sluit deal met producenten, staking afgewend

Foto: ANP

Een geplande staking van personeel dat achter de schermen werkt bij Hollywoodfilms en -televisieshows gaat niet door. De International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE), een vakbond die ongeveer 60.000 werknemers vertegenwoordigt, heeft zaterdag een voorlopig akkoord gesloten met producenten.

Medewerkers, onder wie make-upartiesten en cameramensen, dreigden komende week hun werk neer te leggen. Ze eisten betere voorwaarden. IATSE vroeg onder meer om minder werkuren. Soms zijn mensen tot veertien uur per dag aan het werk vanwege de toegenomen vraag naar tv-shows en films, een gevolg van de populariteit van streamingplatforms zoals Netflix, Disney+, Apple TV+ en Amazon Prime Video.

Verder eiste de bond een hoger loon voor werknemers bij streamingprojecten. Die krijgen nu nog minder betaald dan werknemers die aan shows voor televisie werken. Het personeel dreigde als eerste de grote studio’s plat te leggen.

De onderhandelaars zijn een nieuw driejarig akkoord overeengekomen. Volgens de vakbond is in de voorlopige deal rekening gehouden met de eisen van de medewerkers.

Tussen 2007 en 2008 werd al eens drie maanden lang gestaakt door scenarioschrijvers in Hollywood. Door de actie werden scriptshows gedwongen stopgezet en zonden televisienetwerken uit nood herhalingen uit.