Renault maakt half miljoen minder auto’s in 2021 door chiptekort

Foto: ANP

Renault verwacht dit jaar door tekorten aan onderdelen een half miljoen minder auto’s te maken dan het zou willen. Dat is veel meer dan waarvoor het Franse concern eerder vreesde. De schaarste aan chips plaagt de gehele auto-industrie al maandenlang en lijkt te zijn verergerd.

Afgelopen zomer ging Renault er nog vanuit dat het verlies aan productie tot 200.000 auto’s beperkt zou blijven. Nu wordt duidelijk dat Renault in het derde kwartaal alleen al zo’n 170.000 minder auto’s heeft gemaakt dan het geval zou zijn zonder tekorten. Mede door die problemen verkocht het concern ruim een vijfde minder wagens dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkochte auto’s van merken als Renault, Dacia en Lada bleef steken op iets meer dan 599.000.

Door vooral duurdere modellen te verkopen wist Renault het verlies aan omzet te beperken. De totale inkomsten daalden met 13 procent tot 9 miljard euro.

Exacte cijfers over de winst maakte het bedrijf niet bekend bij zijn kwartaalbericht. Om de winstgevendheid op peil te houden, heeft Renault ook verder in de kosten gesneden, zei financieel topvrouw Clotilde Delbos.