OPEC+ wil naar verluidt productie niet meer verder verruimen

Foto: ANP

De landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland denken erover om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van verschillende afgevaardigden van de OPEC+-landen. Reden is de enorme prijsdaling van olie op vrijdag vanwege angst voor de nieuwe Omicron-variant van het coronavirus.

De olieprijs daalde vrijdag met meer dan 10 procent. Handelaren nemen een voorschot op nieuwe lockdowns en daarmee gepaard gaande economische beperkingen als gevolg van de nieuwe coronavariant. Bovendien worden er in verschillende Europese landen al extra maatregelen genomen vanwege de toename in coronagevallen.

De landen van de OPEC+ waren al een aantal maanden bezig de productie van de fossiele brandstof op te voeren. Desondanks steeg de olieprijs ook flink door. Dat vonden de olieproducerende landen, onder aanvoering van Saudi-Arabië en Rusland geen aanleiding om de productie op te voeren. Ze weerstonden onder meer druk van de Verenigde Staten die een lagere olieprijs wilden.

Eerder gaf de OPEC al aan te verwachten dat in december er weer een overschot aan olie op de markt zou zijn. Dat zagen de landen niet als een probleem omdat ook de aangetaste reserves nog moeten worden aangevuld.

Of de OPEC+ daadwerkelijk afziet van de extra productieverhoging met 400.000 vaten per dag moet volgende week blijken. Woensdag en donderdag komen de landen virtueel bij elkaar om daarover te beslissen.