Drukke dag op Damrak met veel bedrijfsresultaten

Foto: ANP

Beleggers op de aandelenbeurs in Amsterdam kregen donderdag een flinke hoeveelheid kwartaal- en jaarresultaten voorgeschoteld, onder meer van Air France-KLM, verzekeraar NN Group, bouwer BAM en advies- en ingenieursbureau Arcadis. Elders in Europa gaat de aandacht uit naar cijfers van bijvoorbeeld vliegtuigbouwer Airbus, het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé en de grote Duitse bank Commerzbank.

Daarnaast blijven de spanningen rond Oekraïne boven de markt hangen. Het Witte Huis heeft gezegd dat de bewering van Rusland dat het troepen langs de grens met Oekraïne terugtrekt niet klopt. Rusland zou juist tot wel 7000 extra troepen hebben verzameld aan de grens met Oekraïne, aldus de Amerikaanse regering.

Ook verwerken beleggers de notulen van de Federal Reserve. Daaruit bleek dat de Amerikaanse centrale bank de rente volgend maand naar alle waarschijnlijkheid gaat verhogen om zo de hoge inflatie tegen te gaan.

Air France-KLM heeft ook het tweede coronajaar met een miljardenverlies afgesloten, al was er gedurende het jaar sprake van herstel. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie kwam onder de streep uit op een verlies van krap 3,3 miljard euro.

NN Group, bekend van onder meer Nationale-Nederlanden, zag de nettowinst in de tweede jaarhelft van 2021 met ruim 41 procent stijgen tot bijna 1,9 miljard euro. Ook kondigde de verzekeraar nieuwe programma’s voor de inkoop van eigen aandelen aan voor een totaalbedrag van 1 miljard euro.

Arcadis heeft in het vierde kwartaal meer omzet geboekt dan een jaar eerder. Het bedrijf wist het orderboek verder te vullen en heeft nu voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. BAM boekte vorig jaar een hogere omzet en zette een nettowinst in de boeken.

Andere bedrijven in Amsterdam met cijfers zijn onder meer automatiseerder Ordina en de leverancier van chat- en betaaldiensten CM.com. Daarnaast maakte chemicaliëndistributeur IMCD een overname in Zuid-Amerika bekend.

Airbus kondigde aan weer dividend te gaan uitkeren na een sterk 2021. Commerzbank wist vorig jaar weer winst te boeken en zei over 2022 weer dividend te willen gaan uitbetalen. Nestlé zag de omzet vorig jaar stijgen, met een fors hogere winst, vooral dankzij de miljardenverkoop van aandelen in het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal.

De euro was 1,1359 dollar waard, tegen 1,1377 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 92,45 dollar. Brentolie kostte ook 1,3 procent minder, op 93,54 dollar per vat.