Nederlandse fondsen dienen klimaatresolutie in bij TotalEnergies

Foto: ANP

Nederlandse pensioenfondsen en vermogensbeheerders willen dat het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies doelstellingen gaat formuleren en publiceren voor het verlagen van de CO2-uitstoot om zo de opwarming van de aarde te beperken. Daarvoor hebben ze een aandeelhoudersresolutie ingediend. Het gaat onder meer om MN, APG, PGGM, Aegon Asset Management, Achmea Investment Management en Van Lanschot Kempen.

Op 25 mei wordt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van TotalEnergies gehouden. De investeerders die de resolutie indienen hebben samen een aandelenbelang van 0,8 procent in het concern. Als TotalEnergies de resolutie accepteert kunnen aandeelhouders hierover stemmen. Deelnemer PMT zegt dat als het bestuur van de onderneming de eisen van het voorstel opvolgt, het Franse concern een van de eerste grote oliebedrijven kan worden die in 2030 een duurzaam bedrijfsmodel heeft.

PFZW, dat ook meedoet, zegt dat grote ondernemingen als TotalEnergies de omvang, het kapitaal en de kennis hebben om de infrastructuur op basis van fossiele energie om te bouwen naar een veel duurzamer systeem. “We spreken bedrijven als TotalEnergies aan op de verantwoordelijkheid die zij dragen om de wereld te helpen verduurzamen, nadat ze decennialang hun bedrijfsmodel hebben kunnen bouwen op de beschikbaarheid van fossiele energie”, aldus PFZW.