VK scherpt economische sancties tegen Rusland en Belarus aan

Foto: ANP

Het Verenigd Koninkrijk heeft zondag zijn importtarieven op platina en palladium uit Rusland en Belarus verhoogd. De maatregel is onderdeel van een nieuw pakket economische sanctiemaatregelen die als doel hebben het oorlogsbudget van de Russische president Vladimir Poetin te verkleinen. Rusland is een belangrijke producent van platina en palladium.

Het VK zal ook de invoertarieven op een reeks andere producten verhogen, met 35 procentpunten. De nieuwe maatregelen zijn gericht op een handel met een waarde van bijna 2 miljard euro. Ook wil het VK de uitvoer van goederen als chemicaliën, kunststoffen, rubber en machines naar Rusland gaan verbieden. Die uitvoer is goed voor zo’n 300 miljoen euro. In totaal heeft het VK nu import- en exportsancties afgekondigd die betrekking hebben op handelswaar met een waarde van ruim 4,5 miljard euro, stelde de Britse minister van Financiën zondag.

Het VK heeft ook al meer dan duizend personen en bedrijven sancties opgelegd als straf voor hun betrokkenheid bij de Russische invasie van Oekraïne.