Personeel Brussels Airlines wil volgende week drie dagen staken

Foto: ANP

Wie volgende week met de Belgische nationale vliegmaatschappij Brussels Airlines wil vliegen moet bedacht zijn op hinder. Het vliegend personeel van de luchtvaartmaatschappij wil donderdag, vrijdag en zaterdag staken. Maandag komt het vliegverkeer waarschijnlijk ook al in de knel door vakbondsacties op Brussels Airport, de thuishaven van Brussels Airlines in Zaventem.

Volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag staan 525 vluchten gepland, laat de maatschappij weten. Hoeveel daarvan geannuleerd moeten worden is nog onduidelijk, laat een woordvoerster weten.

De vakbonden van het cabinepersoneel en van de piloten van Brussels Airlines waren nog in gesprek met hun werkgever, maar verwachten daar weinig van. Ze zetten de staking naar eigen zeggen sowieso door. Ze zien niets in de premie die het bedrijf zou hebben aangeboden. Dat helpt volgens hen de werkdruk niet verlichten, hun belangrijkste grief. De directie van de vliegmaatschappij wijst erop dat het bedrijf verlies maakt en zich weinig kan veroorloven omdat het door de Belgische overheid door de coronacrisis is geholpen.

De driedaagse staking komt op de drempel van de drukke zomer, op een moment dat veel vliegvelden en vliegmaatschappijen het al nauwelijks kunnen bolwerken. Het aantal reizigers is door het wegvallen van de coronabeperkingen weer fors toegenomen, terwijl er tegelijkertijd een schreeuwend personeelstekort is.

Brussels Airlines kondigde vorige week aan komende zomer 148 vluchten te schrappen om zijn overbelaste piloten, stewards en stewardessen tegemoet te komen. Ook zijn volgens het bedrijf 225 extra cabinemedewerkers aangenomen en is hun takenpakket aangepast. Maar dat was voor het personeel niet genoeg.