Wall Street sluit flink hoger na recente forse koersverliezen

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag flink hoger gesloten, waarmee wat herstel werd getoond van de recente zware koersverliezen. Vorige week leed Wall Street zelfs nog het grootste weekverlies sinds het begin van de coronacrisis door angst voor een economische recessie en nog sterkere renteverhogingen door de Federal Reserve tegen de hoge inflatie. Verder stond levensmiddelenconcern Kellogg in de belangstelling na de bekendmaking zich op te gaan splitsen.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 2,2 procent op 30.530,25 punten. De brede S&P 500 won 2,5 procent tot 3764,79 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom ook 2,5 procent, tot 11.069,30 punten. Beleggers op Wall Street keerden terug van een lang weekend want maandag waren de markten gesloten vanwege Juneteenth, de herdenking van het einde van de slavernij in de Verenigde Staten.

Kellogg werd 2 procent hoger gezet. Het concern wil zich opsplitsen in drie aparte beursgenoteerde bedrijven, die zich afzonderlijk richten op ontbijtgranen, plantaardig voedsel en snacks. De opdeling van het bedrijf moet tegen het einde van volgend jaar zijn afgerond.

Twitter steeg 3 procent. Volgens Tesla-topman Elon Musk is er nog een aantal “onopgeloste zaken” rond de overname van Twitter. Zo verklaarde de multimiljardair nog altijd te wachten op een oplossing over het aantal spamaccounts op het socialemediaplatform. Musk, die Twitter wil kopen voor 44 miljard dollar, zei dat het ook nog de vraag is of de schuldfinanciering van de deal zal rondkomen en of de aandeelhouders van Twitter voor de overname zullen stemmen.

Tesla ging ruim 9 procent in waarde vooruit. Musk, die aanwezig was op het Qatar Economic Forum in Doha, gaf ook aan het totale personeelsbestand van de fabrikant van elektrische auto’s in de komende drie maanden met 3 procent tot 3,5 procent te willen verminderen. Hij verwacht wel dat het personeelsbestand over een jaar hoger zal zijn dan nu. Andere grote namen als Google-moederbedrijf Alphabet, Apple, Microsoft en Amazon deden het ook goed met plussen tot 4 procent.

De euro was 1,0531 dollar waard, tegen 1,0549 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 110,65 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 114,92 dollar per vat.