Alle vluchten van en naar Griekenland donderdag geannuleerd

Foto: ANP

Alle vluchten van en naar Griekenland op donderdag worden geannuleerd. Onder meer luchtverkeersleiders leggen die dag 24 uur het werk neer. Verschillende grote Griekse vakbonden hebben opgeroepen tot de staking in navolging van een ernstig treinongeluk twee weken geleden.

De vakbonden eisen een grondig onderzoek naar de exacte toedracht van dat ongeluk, waarbij een passagierstrein en een goederentrein frontaal op elkaar botsten. 57 mensen kwamen daarbij om het leven, veel van hen waren nog geen dertig jaar. De treinen reden op hetzelfde spoor door een menselijke fout, maar dat kon gebeuren doordat de automatische seinen al jaren niet werken.

Sindsdien zijn in Griekenland geregeld stakingen en demonstraties geweest tegen de overheid, omdat die het spoor jarenlang verwaarloosd heeft. De regering erkent dat er problemen zijn, en zou bij de Europese Unie willen aankloppen voor de financiering van het onderhoud en het verbeteren van het spoornetwerk.

Griekse luchtvaartmaatschappijen hebben gedupeerde passagiers al op de hoogte gebracht. Vanaf Schiphol gaan donderdag drie vluchten naar Athene, twee daarvan zijn geannuleerd. Ook twee van de binnenkomende vluchten gaan niet door, is te lezen op de website van de luchthaven.