Ook havens Antwerpen en Brugge zien overslag teruglopen

Foto: ANP

Ook de havens van Antwerpen en Brugge zien hun overslag teruglopen. “De nog steeds onstabiele geopolitieke en economische omstandigheden zorgen wereldwijd voor een lagere vraag naar containervervoer, terwijl de overige goederenstromen een wisselend beeld blijven vertonen”, laat havenbedrijf Port of Antwerp-Bruges weten.

Maandag meldde de Rotterdamse haven ook al een verdere afname van de overslag. Net als in Rotterdam loopt de overslag in de grote Belgische havens na negen maanden 6 procent achter op vorig jaar. In totaal is er dik 204 miljoen ton overgeslagen. Daarmee zijn de havens van Antwerpen en Brugge wel beduidend kleiner dan de Rotterdamse haven, waar de overslag uitkwam op iets minder dan 330 miljoen ton.

De Belgische haventopman Jacques Vandermeiren stelt dat de aanhoudende economische en geopolitieke zorgen nu al enkele kwartalen terug te zien zijn in de cijfers. “De competitiviteit van de Europese industrie staat onder druk door de hoge energie- grondstoffen- en loonkosten in combinatie met een lage globale vraag”, maakt hij daaruit op.

Er zijn volgens Vandermeiren ook nog geen signalen van verbetering op korte termijn. “De containeroverslag zal in het vierde kwartaal nog worden beïnvloed door geschrapte afvaarten vanuit het Verre Oosten”, voegt hij toe. “We zullen ons erbij moeten neerleggen dat 2023 geen topjaar zal zijn.”