Bloomberg: Foxconn-oprichter stapt uit presidentsstrijd Taiwan

Foto: ANP

Zakenman Terry Gou doet waarschijnlijk toch niet mee aan de presidentsverkiezingen in Taiwan, die in januari worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Het besluit van de oprichter van het Taiwanese technologiebedrijf Foxconn, dat onder meer de iPhones voor Apple maakt, lijkt voorlopig een einde te maken aan het jarenlange streven van Gou om president van Taiwan te worden.

Dat plan stuitte op verschillende obstakels. Zo loopt er in Taiwan een onderzoek, omdat Gou wordt verdacht van het aanbieden van contante betalingen in ruil voor handtekeningen van kiezers. De miljardair, die in 2019 aftrad als baas van Foxconn, wist eerder deze maand ruimschoots voldoende handtekeningen van kiezers te verzamelen om als onafhankelijke kandidaat te mogen meedoen aan de verkiezingen.

Het onderzoek in eigen land komt bovenop het onderzoek van China naar Foxconn, het bedrijf dat Gou in 1974 oprichtte. Het Chinese onderzoek wakkerde de zorgen aan dat hij vatbaar zou kunnen zijn voor druk van China als hij zou winnen. Het onderzoek naar Foxconn volgde op uitlatingen van Gou dat hij niet zou buigen voor Chinese dreigementen. Gou heeft nog tot 17.30 uur (lokale tijd) om een definitieve beslissing te nemen, aldus de ingewijden.