De zoete revolutie van Ellemieke Vermolen

Foto: Liselore Chevalier

Een van Nederlands’ mooiste vrouwen, Ellemieke Herman-Vermolen gaat de strijd aan met suiker. De voormalige tv-presentatrice en vrouw van topchef Sergio Herman wil zoveel mogelijk kinderen en families helpen gezonder te worden. “Ik wil graag mensen inspireren.”

Def_1538

Het liefst wil Ellemieke kinderen en families helpen gezond te laten eten. In haar huis geen potjes of pakjes. Met haar nieuwste boek Happy Food laat ze zien dat gezond eten heel simpel kan zijn en geen extra tijd hoeft te kosten. “Het is eigenlijk zo simpel om gezond en lekker te koken.” Gezond eten kun je prima met een gezin combineren. Haar twee kinderen betrekt ze dan ook graag bij het bereiden van gerechten. “Juist als je kinderen je helpen met koken en je ze alles laat proeven, vinden ze het eten sneller lekker.”

Ook gewoon frietjes
Wat Ellemieke betreft gaat eten om het creëren van speciale momenten. “Mijn moeder creëerde ook altijd een bepaalde sfeer. Als ik samen met mijn man eet, vind ik het fijn om de dag door te nemen. Het brengt warmte en gezelligheid.” Echt contact is voor haar een primaire levensbehoefte.

Sinds haar modellentijd is Ellemieke al bezig met gezond eten. “Ik heb elk dieet wel gevolgd,” geeft ze aan. “Maar de echte clou is niet diëten, maar je levensstijl aanpassen.” Dat bestaat bij haar uit het vermijden van gluten en lactose, zo min mogelijk suiker en veel groen. Puur noemt ze het: zo min mogelijk bewerkt. Tachtig procent van haar tijd eet ze heel gezond, twintig procent van haar tijd eet ze waar ze zin in heeft. Ook gewoon frietjes.

Def_8025 3De zoete revolutie
Kleine kinderen krijgen vanaf hun geboorte veel verborgen suikers. “Suiker is vergif nummer 1,” betoogt Ellemieke. “Ons huidige eten zit vol troep om producten lekkerder of langer houdbaar te maken.” Vol ongeloof vertelt Ellemieke over hoe onze maatschappij en het voedingscentrum oogkleppen op hebben. Kinderen worden volgestopt met suikers die hen hyper maken. Echt gezonde koekjes heb je bijvoorbeeld in een bio-winkel, maar zijn vaak niet mooi verpakt of heel duur. “Natuurlijk kiezen kinderen de ongezonde koekjes vol suiker met Piet Piraat erop! En dat terwijl suiker zo verslavend is. Thuis heb ik geen bewerkte suikers in huis, alleen kokosbloesemsuiker.”

Binnenkort geeft Ellemieke een workshop over gezonde voeding aan een Belgische kinderopvangorganisatie. Als het aan haar ligt, krijgen kinderen op scholen en crèches geen ongezonde tussendoortjes vol suiker meer. “Ik werk heel graag met scholen en kinderen. Er is hier nog zoveel winst te behalen. Juist de babyfase is zo belangrijk in de smaakontwikkeling van een kind.” Met haar boeken, haar samenwerking met kinderopvangorganisaties en hopelijk in de toekomst ook met scholen, wil ze slechte voeding en suikergebruik tegengaan. Pas op suikerproducten, Ellemieke heeft jullie de oorlog verklaard!

Ellemieke Vermolen geeft voor de lezers van Nieuws.nl twee exemplaren van haar nieuwste boek ‘Happy Food’ weg. Winnen? Check onze Facebookpagina!

Foto: Nieuws.nl
Foto: Nieuws.nl